Er du sammen med en energityv? [7 tips til hvordan du kan takle narsissisten.]
Narsissisten blir noen ganger kalt psykopatens søskenbarn. De er ikke like ondsinnede, men kan være like skadelige. Særlig hvis de er av den sorten som ikke tåler uenighet og som blir hevngjerrige når de får kritikk. Altså de som har en narsissistisk personlighets-forstyrrelse. Narsissister har en egen evne til å tappe deg for energi.
Hvis du har sluppet en narsissist for tett innpå deg, så vil du oppleve at all luften går ut av deg bare du hører navnet til vedkommende. Hva er det egentlig som skjer med deg?
Grenseløse behov.
Grunnen til at du tømmes for energi, er at narsissistens behov for oppmerksomhet er umulig å fylle. Samtidig er en skuffet narsissist ren gift for sjelen. Med andre ord, er et hvert møte med narsissisten dømt til å ende med at du blir devaluert og krenket. Hver gang føles det like urettferdig, og hver gang står du igjen uten å kunne forsvare deg. Noe av det som gjør det vanskelig å ta igjen, er at narsissisten er ekspert på å bruke dine egne prinsipper mot deg selv.
Narsissisten gjør deg til din egen fiende.
Ingen av oss vil fremstå som hårsår og krenkbar når vi lever sammen med en vanskelig person. Et lite stikk her og en syrlig kommentar der, er bare humor. ”Tåler du ingenting?”, får du høre hvis du gir uttrykk for at du mister piffen av den konstante dritten som kommer fra din partner. Det siste du vil, er å være selvhøytidelig.
Det er jo heller ikke den ene kommentaren som er så grusom i seg selv. Det er den konstante devalueringen du blir utsatt for, men du lærer raskt at det heller ikke hjelper å uttrykke din misnøye med denne delen av forholdet.
Du tar alltid feil. Din opplevelse er motsatt av hvordan ting egentlig henger sammen. Alltid!
Hvis du sier at du er lei av å bli kritisert hele tiden, så kommer partneren din med en rekke eksempler på det motsatte. ”Du vet godt at jeg synes du er morsom,” eller ”Hvor mange ganger må jeg si at jeg liker maten du lager, hvor mye bekreftelse trenger du egentlig?.
Og dessuten,” får du høre, ”hvem var det som hjalp deg den gangen da..?”
I stedet for å få gehør, blir du dratt ennå lenger ned. Din partner får ennå mer ammunisjon. Ikke bare er du hårsår og humørløs, du er utakknemlig! Når vi kaller det ammunisjon, er det fordi det er det det er.
Alt du sier brukes mot deg.
Partneren din bruker alt som våpen. Har du en gang fått hjelp til noe, så blir dette brukt mot deg på et senere tidspunkt. Alt partneren din gir deg, er partnerens offer.
Partneren din skaper situasjoner, som senere brukes som bevis på hvor heldig du er: ”Hvem var det som hjalp deg da du fikk trøbbel på jobben? Hadde det ikke vært for meg, så hadde du fortsatt vært utsatt for den drittsekken av en sjef!”
Uansett hvor du er, så er oppmerksomheten din opptatt med en konstant indre dialog mellom deg og partneren.
Problemet ditt er at du nå blir gående å argumentere, ikke overfor partneren, men inni deg selv. Siden du ikke blir møtt på din egen forståelse av de situasjonene dere diskuterer, ender diskusjonen opp i ditt eget hode. Og der blir den.
Du blir frustrert. Dag ut og dag inn, gjør all denne frustrasjonen at du tæres du opp innvendig. Du tappes for energi og du føler deg mer og mer maktesløs. Det er nesten som om partneren har tatt bolig inni deg og hamrer løs, også når du er alene.
Hvorfor er det noen som alltid faller for feil person?
Meningsløse diskusjoner.
Det du ønsker å si er kanskje at: ”Det er mulig jeg er hårsår og utakknemlig, men det er ikke slik jeg vil ha det. Jeg liker ikke samtalene våre, jeg synes de er uinteressante, barnslige og meningsløse. Jeg kaster bort tiden sammen med deg. Jeg trives rett og slett ikke med omgangsformen vår. Og dessuten, så må jeg bare si at jeg er ikke sikker på om jeg liker deg.”
Du kommer imidlertid ingen vei med dette heller. Hvis du sier ting som de er, så går det nemlig ikke inn. Det er som om partneren ikke hører deg. Dessuten er slike diskusjoner meningsløse.
I et forhold mellom to mennesker er det vanskelig å bevise hvem som har rett, hvem som har gjort mest eller hvem som mener hva.
Du har ikke statistikk over antall negative utsagn.
Du kan heller ført ikke regnskap over hvem som har gjort hva.
Det eneste du har, er din egen følelse av at du ikke trives med partneren din, og det er bare den du må lytte til.
Lever du sammen med en vanskelig person?
Det finnes bare en løsning:
Du må bort!
Diskusjon mellom to personer er bare fruktbar når begge er interessert i den andres perspektiv. Hvis den du lever med ikke er interessert i hvordan du har det, så lever du ikke med en partner, men en energityv. Da finnes det bare en løsning, du må bort.
7 tips til hva du må gjøre:
1. Kutt kontakten, hvis du kan ...
2. Sett grenser. Legg detaljerte planer før du treffer vampyren. Da er det lettere å si nei.
3. Dropp alle forventninger til at du vil bli sett og forstått.
4. Vær kjedelig ... La deg aldri presse til å gi noe informasjon.
5. Vær en grå stein. Gi minst mulig respons. Forvent at de vil stikke når de kan.
6. Vis aldri sterke reaksjoner.
7. Sorg for å være opptatt den nærmeste fremtid, før du møter vampyren.
Les mer om destruktive relasjoner.